0
Košík je prázdný
0

    Koaxiální kabely pro televizní příjem: co byste měli vědět a jaké jsou nejlepší?

    05.09.2024

    Koaxiální kabely jsou klíčovým prvkem při zajištění kvalitního televizního příjmu a jeho výběr může zásadně ovlivnit kvalitu signálu a dlouhodobou spolehlivost televizního příjmu. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat nejvhodnější koaxiální kabely pro televizní příjem s důrazem na technické detaily, které byste měli znát.

    Obecné informace o koaxiálních kabelech

    Skladba

    Koaxiální kabely se skládají z několika vrstev, které společně zajišťují přenos signálu s minimálním rušením a ztrátou. Základní struktura koaxiálního kabelu zahrnuje:

    1. vnitřní vodič bývá z mědi, hliníku, ocele a slitin
    2. dielektrikum je izolant mezi vnitřním vodičem a stíněním (vnějším vodičem)
    3. vnější vodič (stínění) může být tvořeno folií, opletem, nebo jejich kombinací
    4. plášť tvoří vnější izolaci, která chrání kabel a určuje jeho odolnost a tuhost

    Vnitřní vodič (jádro)

    Bývá vyrobené z kde čeho: měď, hliník, ocel, poměděná ocel, slitiny. Jediné,co dává smysl pokud chcete kvalitní kabel je středový vodič z čisté mědi. Jednak pro její elekromagnetické vlastnosti a jednak pro její ohebnost.

    Dielektrikum

    Dielektrikum vytváří izolaci mezi vnitřním vodičem (středovým jádrem) a vnějším vodičem (stíněním), což zabraňuje elektrickému zkratu mezi těmito dvěma komponenty. To je zásadní pro udržení integrity signálu a zabraňuje jeho úniku nebo ztrátám. Pro běžné použití dielektrikum nemusíte řešit, protože současné kabely na trhu mívají dielektrikum dostatečně kvalitní.

    Stínění

    Další důležitou součástí koaxiálního kabelu je stínění. Stínění chrání přenášený signál před rušením z okolí, které může způsobit degradaci kvality signálu. Stínění může být provedeno v několika vrstvách, například měděnou nebo hliníkovou folií, opletem z měděných drátů. Kvalita stínění odráží v účinnosti krytí, která označuje míru ochrany proti rušení. Základem je účinnost krytí 80 dB, která obvykle vyhovuje všem běžným instalacím. Menší účinnost by dnes už nemusela stačit. Pokud jde o místa, kde jse souběh vedení a nebo silné elekromagnetické záření, tak tam je lepší mít odstínění 100 a více dB.

    Nejčastější složení u kvalitních kabelu jsou nejčastěji:

    1. měděná fólie a měděné opletení, což je z hlediska signálu nejlepší varianta. Ale na druhou stranu má toto řešení menší ohebnost a tudíš vyšší poloměr ohybu. Nedodržením poloměru se kabel může zlomit a to může mít negativní dopad na kvalitu signálu.
    2. hliník nalepený na plastovou fólii a opletení z pocínovaných měděných drátků. Takové řešení je o něco levnější, ale z našeho pohledu je důležitější větší flexibilita kabelu. Tato konstrukce umožňuje mnohem menší poloměr ohybu a tak mnohem lépe tvaruje kolem nábytku až by došlo k zlomení kabelu.

    Plášť

    Plášť chrání kabel proti poškození. Nejčastější jsou pláště:

    PE (polyethylen): je odolný vůči počasí (mrazu i slunci), takže se hodí pro venkovní použití. Tam ani nevadí, že je mechanicky je tužší než PVC.

    PVC (vnitřní použití): je odolnější proti ohni a ohebnější než PE, ale není tak odolný proti rozmarům počastí, takže je vhodný pro vnitřní rozvody.

    Bezhalogenní, protipožární označované jako LSHF, LSNH, LSZH, LS0H (Low Smoke Free/Non/Zero/0 Halogen), FRNC (Flame Retardant Non-Corrosive), které mají zvýšenou protipožární odolnost, která je požadovaná ve veřejných prostorech. To je téma na samostatný článek. Pokud máte možnost koupit si bezhalogenní kabel, tak je to vždycky lepší volba než běžné PVC, nehledě na protipožární normu, kterou splňuje.

    Impedance

    Koaxiální kabely mohou mít různou impedanci, která záleží na konstrukci kabelu. Pro přenos televizního signálu je nutná impedance 75 ohmů. Impedance 50 ohm je používaná pro datové přenosy. Jiné impedance mají specifické použití.

    Průměr a útlum

    Jedním z nejdůležitějších parametrů koaxiálního kabelu je jeho průměr, který má přímý vliv na útlum signálu. Větší průměr vnitřního vodiče (kabelu) umožňuje nižší útlum, což znamená menší ztráty signálu na delších vzdálenostech. Proto se pro venkovní instalace a dlouhé trasy volí kabely s větším průměrem, jako jsou kabel typu RG6 s průměry 1,0-1,13 / 6,8mm (středový vodič / plášť), zatímco pro kratší trasy uvnitř budov je vhodný kabel s menším průměrem, jako jsou kabley typu RG59 (0,8 / 5,0 mm).

    Existují samozřejmě i silnější kabely s menším útlumem nebo naopak slabší kabely s vyšším útlumem a větší flexibilitou. Vždy jde o kompromis. Typ RG6 a RG59 je léty prověřená kombinace pro všechny druhy vysílání: terestrického DVB-T2, satelitního DVB-S2 nebo kabelového DVB-C.

    Venkovní koaxiální kabely: RG6 celoměděná varianta s PE pláštěm

    Pro venkovní instalace je zásadní odolnost kabelu vůči povětrnostním vlivům, UV záření a mechanickému poškození. V tomto případě je ideální volbou koaxiální kabel typu RG6 s průměrem 7 mm s měděným jádrem, fólií i opletením a pláštěm z polyethylenu (PE).

    RG6 je široce používaný standard pro venkovní kabely díky svému průměru, který umožňuje nižší útlum signálu na delších vzdálenostech. Celoměděný vodič zajišťuje vynikající vodivost a stabilitu signálu, což je klíčové pro dlouhodobý provoz v náročných podmínkách. Měď odolává korozi mnohem lépe než hliník, což prodlužuje životnost kabelu.

    Polyethylenový (PE) plášť je obzvláště vhodný pro venkovní použití díky své vysoké odolnosti vůči UV záření, mechanickému poškození a extrémním teplotám. Na rozdíl od PVC pláště, který často nemá UV stabilizaci, a proto může na slunci rychle degradovat, je PE plášť odolnější vůči vlivům prostředí. Dále, PVC plášť není mrazuvzdorný a v zimních podmínkách může ztrácet svou pružnost a praskat, což činí PVC plášť nevhodným pro venkovní použití.

    Celkově RG6 celoměděný kabel s PE pláštěm poskytuje nejlepší poměr mezi cenou a výkonem pro venkovní aplikace, kde je důležitá nejen kvalita signálu, ale i dlouhodobá odolnost.

    Vnitřní koaxiální kabely: RG59 s hliníkovou folií a PVC / LSHF pláštěm

    Pro vnitřní použití jsou požadavky na koaxiální kabely poněkud odlišné. Zde je klíčovým faktorem flexibilita a snadná instalace, zejména v těsných prostorách, jako jsou kabelové kanály nebo při průchodu zdmi. Z tohoto důvodu je RG59 s průměrem 5 mm s hliníkovou folií a opletením z pocínované mědi vhodnou volbou.

    RG59 je o něco tenčí (5 mm) než RG6 (7mm), což usnadňuje manipulaci a instalaci, zejména při nutnosti vést kabely přes rohy a úzké prostory. Hliníková fólie v kombinaci se stíněním poskytuje dostatečnou ochranu proti rušení, přičemž zároveň zachovává potřebnou flexibilitu. Tento kabel je ideální pro krátké trasy uvnitř budov, kde se klade důraz na snadnou instalaci a estetiku.

    Dalším důležitým faktorem při výběru vnitřního kabelu je typ pláště. PVC plášť je běžný u většiny vnitřních koaxiálních kabelů. Je dostatečně odolný pro běžné podmínky a snadno se s ním pracuje. Nicméně pro prostředí, kde je kladen důraz na bezpečnost, například v případě požáru, je vhodné zvážit použití kabelu s bezhalogenním pláštěm. Bezhalogenní plášť při hoření neprodukuje toxické plyny, což z něj činí bezpečnější volbu pro instalace v obytných nebo komerčních budovách.

    Na druhou stranu, PE plášť není ideální volbou pro vnitřní instalace. PE plášť sice nabízí vynikající odolnost vůči vnějším vlivům, ale ve vnitřních prostorách má několik nevýhod. Za prvé, PE plášť při hoření snadno šíří plameny, což zvyšuje riziko požáru. Za druhé, tento materiál je méně flexibilní než PVC nebo bezhalogenní pláště, což ztěžuje instalaci v těsných a složitých prostorech.

    Kvalita kabelů: Proč je životnost důležitější než cena

    Když se rozhodujete mezi různými typy koaxiálních kabelů, cenový rozdíl může být zdánlivě zanedbatelný, často jen v řádu několika korun. Přesto je důležité zaměřit se na kvalitu a životnost kabelů.

    Levnější kabely mohou být lákavé, ale jejich nižší kvalita materiálů, jako jsou méně odolné vodiče nebo slabší stínění, může vést k degradaci signálu a častějším poruchám. Naopak, kvalitní kabely, jako jsou zmíněné RG6 celoměděné s PE pláštěm pro venkovní a RG59 s hliníkovou folií a bezhalogenním pláštěm pro vnitřní použití, nabízejí delší životnost a spolehlivost. Tyto kabely odolají i náročnějším podmínkám a minimalizují potřebu opakovaných výměn, což může znamenat značné úspory.

    Je důležité si uvědomit, že výměna koaxiálního kabelu technikem může být nákladná, a tento náklad se v budoucnu pravděpodobně zvýší. Investice do kvalitního kabelu je tedy dlouhodobě výhodnější.

    Dnes vám všichni budou tvrdit, že nabízejí jen kvalitní kabely. Ale záruka je na všechny stejná - minimální podle zákona. U tradičních výrobců s historií můžete čerpat ze zkušeností a ohlasů ostatních, kteří si danou značku kabelů pořídili roky před vámi, pokud najdete nezávislé recenze. Mezi tradiční výrobce dostupných v ČR patří např. Belden, Draka a Cavel.

    Belden i Draka nabízí i prodlouženou záruku Belden 15 let a Draka dokonce 25 let. Jenže to má háček. Aby vám prodlouženou záruku potvrdili, chtějí aby celou instalaci provedla jimi certifikovaná firma s jejich supervizorem za vaše peníze a to už zase nedává ekonomický smysl. Nejde jim o to, jak z vás vytáhnout další peníze, ale způsob, jak se ujistit, že kabely jsou správně nainstalované a tudíž je po dlouhých letech nebude reklamovat a nebudete chtít proplatit všechny náklady s reklamací spojené. Nicméně z toho, že takovou záruku je možné získat se dá očekávat, že tyto kabely jsou opravdu vysoce kvalitní a že jejich životnost bude větší než nabízená záruka 15 resp. 25 let.

    A v "číně" neumí vyrobit kvaltiní kabel a levněji? Bezpochyby umí. Ale umíte ho poznat v obchodě / na eshopu? My ne. Životnost kabelu totiž prověří až čas. Takže když americká firma Belden založená 1902 nebo německá Draka založená 1910 uvádí, že životnost kabelů je přes 25 let, tak jim není důvod nevěřit, protože jejich kabely už prošli časovým testem nejen u nás, ale po celém světě.

    Konktérní tipy na kvalitní kabely

    My nabízíme kvalitní kabely Draka, tak výběr bude od této značky. Kdo chce konkurenčí Belden, si bude muset udělat průzkum trha sám, aby se přesvědčil, že americký výrobce je dražší (min. v roce 2024, vznik článku).

    Venkovní kabely:

    1. Základní kabel: Draka Coax DR 1.13/4.8 F PE - průměry 1,13 / 6,8mm, jádro i 2x stínění z čisté mědi, účinnost krytí 80dB
    2. Top kabel: Draka Coax9 AD 11 S PE - průměry 1,13 / 6,8mm, jádro z čisté mědi, 3x stínění hliník/pocínovaná měď, účinnost krytí 110dB

    Vnitřní kabely pro páteřní rozvody

    1. Základní kabel: Draka Coax DR 1.13/4.8 AF Trishield PVC - průměry 1,13 / 6,8mm, 3x stínění hliník/pocínovaná měď, účinnost krytí 100dB
    2. Premium kabel: Draka Coax9 AD 11 A FRNC - průměry 1,13 / 6,8mm, 2x stínění hliník/pocínovaná měď, účinnost krytí 90dB
    3. Top kabel: Draka Coax9 AD 11 S FRNC - průměry 1,13 / 6,8mm, 3x stínění hliník/pocínovaná měď, účinnost krytí 110dB

    Vnitřní kabely pro rodinný dům

    1. Základní kabel: Draka Coax11 AD 08 E PVC - průměry 0,8 / 5,0 mm, jádro z čisté mědi, 2x stíněný hliník/pocínovaná měď, účinnost krytí 80dB
    2. Premium kabel: Draka Coax11 AD 08 A PVC - průměry 0,8 / 5,0 mm, jádro z čisté mědi, 2x stíněný hliník/pocínovaná měď, účinnost krytí 90dB
    3. Top kabel: Draka Coax11 AD 08 S FRNC  - průměry 0,8 / 5,0 mm, jádro z čisté mědi, 3x stíněný hliník/pocínovaná měď, účinnost krytí 110dB

    Závěr

    Při výběru koaxiálních kabelů pro televizní příjem je nejvýhodnější volbou takový kabel, který nabízí nejvyšší životnost. Ačkoli se počáteční investice do kvalitního kabelu může zdát vyšší, z dlouhodobého hlediska se vám vrátí ve formě stabilního a kvalitního příjmu bez častých nutností oprav nebo výměn. Před 25 lety byl kabel dražší než jeho instalace. Dnes v roce 2024 je jeho výměna asi 3x dražší než cena kabelu. Rozdíl v kvalitním kabelu a tím nejlevnějším je do cca 10 Kč za metr, má podle vás smysl cenu vůbec řešit?

    V případě venkovních kabelů doporučujeme kabel typu RG6 s celoměděným vodičem a PE pláštěm, zatímco pro vnitřní použití je vhodný spíše typ RG59 s hliníkovou folií a PVC nebo bezhalogenním pláštěm. Pamatujte, že nejdražší není samotný kabel, ale náklady spojené s jeho instalací a výměnou.